CRETAN FARMERS Vzácný krétský čaj Malotira/Hojník horský doypack 40 g

hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 (2)Počet hvězdiček je 5 z 5
Cena
5,26 € 9,56 €/100 g

Výrobce
Cretan Farmers | Kréta

Kód produktu
6968

Skladem
ks

Sušená bylina na přípravu chutného, teplého nápoje. Ručně řezané části větviček s poupaty květů.
Produkt nejvyšší kvality, nově ve znovu uzavíratelném obalu doypack! Více

Malotira/Hojník horský se tradičně používá jako čaj nebo dochucovadlo středomořských pokrmů. Na Krétě je pravidelné pití odvaru z malotiry národním rituálem. 

Příprava: 5-6 větviček sušené bylinky zalít 200-250ml vroucí vody, přiklopené nechat cca 10 minut louhovat, scedit a podávat teplé.

Velice lahodnou chuť získáte oslazením nápoje 1 lžičkou kvalitního květového medu.

Doporučené dávkování: 0,5l až 1,5l nápoje denně, nelze se předávkovat

Popis: Sideritis syriaca, krétský horský čaj, nebo též malotira, je výjimečná varianta středomořské prospěšné byliny Hojník lékařský. Roste endemicky v horách ostrova Kréta. V létě kvete malými žlutými květy, a její výskyt se dramaticky snižuje nekontrolovaným divokým sběrem, který je zakázán zákonem. Za vše může její pověst "zázračné byliny, která jinde neroste".  

Využití Sideritisu je známé od nepaměti a písemně jej poprvé zmiňuje v prvním století řecký lékař, lékárník a botanik Pedanius Dioscorides, který je autorem pětidílného bylinného lékopisu  „De Materia Medica“. Informace a instrukce z této publikace jsou využívány již po více než 15 století.

Malotira byla ceněna mezi antickými vojáky. Její rodové jméno syriaca pochází z řeckého "železo" nejspíše proto, že se bylina přikládala na rány způsobené železnými zbraněmi. Vyznačuje se vysokým obsahem minerálů (zinku, hořčíku, sodíku, kobaltu, mědi a železa) a antioxidanty. 

Bohužel, podle nařízení EU 432/2012 není možné u jiných než farmaceutických, průmyslově vyrobených produktů, zveřejňovat obecně známé léčivé účinky přírodních produktů, ani léčebné účinky jednotlivých složek těchto produktů.

Proto ani my nemůžeme v souvislosti s nabídkou našeho konkrétního produktu uvádět jeho případné léčivé účinky. 

Těchto výjimečných vlastností se využívá v přírodní kosmetice, kde jsou složky extrahované z malotiry účinné proti projevům stárnutí pokožky nebo šednutí vlasů. Kosmetické využití má i jako ochrana před  UVA/UVB zářením.