Znáte už himálajskou sůl? Pokud ne, vyzkoušejte ji, prospějete svému zdraví a skvěle dochutíte Vaše jídlo, avšak i v tomto případě se nedoporučuje soli užívat více jak 5g denně. Více
GRIZLY Himálajská sůl hrubá 1000g
Himálajská sůl, známá v oblasti původu jako "bílé zlato", obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví, a to včetně hořčíku, draslíku, vápníku, sodík, fosforu a železa. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa (rez). Zinek, selen, jód a měď jsou v soli přítomny ve stopovém množství. Obecně je tedy himalájská sůl považována za zdravou sůl, protože neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva a protože jde o přirozeně se vyskytující substanci. Obvykle se tato sůl prodává jako hrubozrnná, ale můžete ji také koupit v jemně namleté formě nebo ve velkých blocích, které mohou být použity k unikátním způsobům servírování kulinářských specialit. Bez ohledu na formu, ceněné přínosy minerálů jsou vždy k dispozici.
Situace v konzumaci soli v ČR: Průměrná denní spotřeba je u nás 12 g. Ve zpracovaných potravinách je "schováno" velké množství soli, které si většina lidí nepřipouští. Statistika uvádí, že právě v těchto skrytých zdrojích přijímáme až 80% soli. Pro připomenutí si tedy dovolím uvést ty nejvýznamnější: sýry (zvláště ty tavené), uzeniny, nakládané potraviny, instantní jídla, dochucovadla a některé minerální vody.
Dále víme, že jen asi 10 % připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně.
Himálajská sůl v bodech:
- pomáhá dodat tělu vodu a důležité, čisté, minerály
- vytváří zásadité prostředí v těle
- udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle
- podporuje metabolické procesy
- udržuje stálý poměr všech prvků v lidském těle
- obsahuje železo: důležité pro krvetvorbu
- vyvážený poměr sodíku a draslíku: správná funkce nervové soustavy (přenos nervových vzruchů)
- Složení: sůl himálajská hrubá 100%
- Skladování: v teplotách od 20-45 °C a vlhkosti vzduchu od 54-87 %.
- Legislativní zařazení: sůl himálajská jedlá kamenná
- Země původu: Pakistán
- Balení a barva : vakuované, barva - bílá
- Doporučenné dávkování: 1-5g denně (cca maximálně 1 čajová lžička)
Výživové hodnoty ve 100 g Energetická hodnota:
12 kJ/3 kcal
Tuky:
<0,4 g
z toho nasycené mastné kyseliny:
0,3 g
Sacharidy:
<0,1 g
z toho cukry:
0,05 g
Vláknina:
<0,5 g
Bílkoviny:
0,94 g
Sůl**:
94,1 g
Vápník
205 mg (25,6 %)*
Draslík
618 mg (30,9 %)*
Železo
105,4 mg (752,9 %)*
* referenční hodnoty příjmu
** pouze ve formě přírodně se vyskytujícího sodíku
Výrobce:- CALBUCO, s.r.o. Varšavská 715/36, Praha