Lněná semínka české odrůdy Raciol s poměrem mastných kyselin 1:1 jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a bílkovin, proto jsou oblíbenou potravinou vegetariánů a veganů. Více
Lněná semínka patří k opravdovým výživovým pokladům. Konzumujeme je nejlépe v syrovém stavu, kdy jsou nutričně nejhodnotnější. Z pohledu výživové hodnoty jsou lněná semínka tzv. superpotravinou. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, vitamínu E. Dále obsahem vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, selenu a zinku. Lněná semínka obsahují cca 30 % tuků, konkrétně omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují hlavně v rybím tuku, mají příznivý vliv na metabolismus tuků (snižují LDL cholesterol). Vedle prospěšných omega-3 mastných kyselin obsahují lněná semínka také koncentrace fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které se v našem organismu chovají podobně jako estrogeny lidské. Konzumaci by se tedy měly vyhnout těhotné a kojící ženy.
Lněná semínka jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a zejména proteinů (cca 20 g/100 g), proto jsou oblíbenou potravinou vegetariánů a veganů. Lněná semínka patří mezi tvrdší semena, která lidský organismus těžko tráví. Lněná semínka je tedy nutné důkladně rozkousat, jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Před použitím je mnohdy lepší lněná semínka rozemlít nebo rozdrtit v hmoždíři. Po takovéto úpravě semínka konzujeme nejlépe ihned.
Čerstvé namleté semínko má příjemnou oříškovou chuť a je dobré v salátech, salátových omáčkách, nebo spolu s rozmačkaným banánem jako výživná snídaně pro děti i dospělé. Díky tomu, že semínka při namočení vypouští slizovité látky, lze z namočeného lnu dělat křupavé placky, které se báječně hodí k salátům.
- Administrativní zařazení: Olejnatá semena
- Složení: Lněné semínko zlaté
- Výrobek je vhodný pro přímou konzumaci (doporučujeme ale semínka nejdříve namočit a následně pomlít, aby se z nich podařilo získat co nejvíce živin).
- Skladování: Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Země původu: Česká republika
Výživové údaje na 100 g |
|
Energetická hodnota: |
2234 kJ / 534 kcal |
Tuky: |
42,2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: |
3,7 g |
Sacharidy: |
29 g |
z toho cukry: |
1,5 g |
Vláknina: |
27,3 g |
Bílkoviny: |
18,3 g |
Sůl: |
0,03 g |
Výrobce:
- CALBUCO, s.r.o. Varšavská 715/36, Praha,
- IČO: 04084357
- DIČ: CZ04084357
Správnosti a aktuálnosti informací o výrobcích věnujeme nejvyšší péči. Předpisy a nařízení pro výrobu potravin jsou však neustále aktualizovány, a tak může dojít ke změnám v uváděném složení potravin, obsahu živin, alergenů či dietetických informacích. Před použitím výrobku doporučujeme přečíst etiketu.