Zlaté rozinky se vyrábí z velmi sladkých plodů vinné révy. Jsou bohaté na sacharidy (především na fruktózou a glukózu) a dodají tak bleskově potřebnou energii. Více
- Administrativní zařazení: Sušené plody jednodruhové
- Složení: Rozinky 99,5 %, slunečnicový olej 0,5 %, oxid siřičitý (max. 2000ppm).
- Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných ořechů, lepku a sezamu
- Země původu: Chile
- Balení: Vakuované v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Ve 100 g rozinek se nachází kolem 70 g sacharidů. Cukry jsou tvořeny především fruktózou a glukózou. Hroznové víno, resp. Rozinky, mají vůči ostatním druhům ovoce větší zastoupení glukózy, pro to je i jejich glykemický index vyšší. Dosahuje průměrné hodnoty GI 65. Znamená to tedy, že hladina krevního cukru po jejich konzumaci stoupá poměrně rychle. Rozinky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je příznivá pro zažívací soustavu a prevenci častých civilizačních onemocnění.
Proti nadměrnému vysychání rozinek je výhodné ukládat je do vzduchotěsných obalů a skladovat při nižších teplotách. Pokud jsou rozinky starší, cukry v nich obsažené krystalizují. Krystalizací se však nemění jejich nutriční hodnota. Krystalky se dají rozpustit ponořením rozinek do jakékoliv tekutiny (horká voda, mléko, alkohol, ovocná šťáva).
Rozinky mají v kuchyni mnohostranné využití. Mohou být pochoutkou díky sladké chuti, a uspokojit tak chuťové pohárky, když vás honí mlsná. Jsou i dobrým pomocníkem při pečení, a to jak na klasickou vánočku, štrůdl, bábovku nebo cukroví. Můžete je přidat do vašeho domácího müsli nebo si jimi dosladit kaši, a začít tak každé ráno zdravě. Těmito sladkými plody si můžete dochutit i váš oblíbený salát.
Nutriční hodnoty / 100 g |
|
Energetická hodnota: |
1264 kJ / 302 kcal |
Tuky: |
0,5 g |
z toho nasycených: |
0,15 g |
Sacharidy: |
79,5 g |
z toho cukry: |
59,2 g |
Vláknina: |
4 g |
Bílkoviny: |
3,4 g |
Sůl: |
0 g |
Výrobce:
- CALBUCO, s.r.o. Varšavská 715/36, Praha,
- IČO: 04084357
- DIČ: CZ04084357