Rozinky jumbo natural, výběr AA, jsou vhodné do kašiček, vloček nebo i jen tak na zobání. Mají vysoký obsah železa, draslíku a rostlinné vlákniny. Více
- Administrativní zařazení: zpracované ovoce jednodruhové
- Složení: rozinky, slunečnicový olej
- Výrobek může obsahovat pecky, stopy arašídů, jiných ořechů, lepku, oxidu siřičitého a sezamu
- Země původu: Chile (JAR)
- Balení: Vakuováno v PP obalu (při přepravě může dojít k rozvakuování)
Ve 100 g rozinek se nachází kolem 70 g sacharidů. Ty jsou tvořeny především fruktózou a glukózou. Hroznové víno, resp. rozinky mají vůči ostatním druhům ovoce větší zastoupení glukózy, proto je glykemický index rozinek vyšší - dosahuje průměrné hodnoty GI 65. Znamená to tedy, že hladina krevního cukru po jejich konzumaci stoupá poměrně rychle. Rozinky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je příznivá pro zažívací soustavu a prevenci častých civilizačních onemocnění.
Rozinky se nejčastěji používají jako přídavek ke sladkým jídlům (obilné kaše, vločky, nákypy), při pečení (bábovky, mazance). Najdeme je v müsli, cereálních směsích, müsli tyčinkách. Jejich příjemné chuti se využívá při přípravě omáček, vzácně i úpravě ryb a masa. Výborné jsou i ve sladkých nápojích a alkoholických likérech. Před použitím by se měly namočit na 1-2 hodiny do vody. Nabobtnáním se naředí obsah cukrů. Jsou výborné i jako alternativní přírodní sladidlo.
Proti jejich nadměrnému vysychání by se měly ukládat do vzduchotěsných obalů a skladovat při nižších teplotách. Pokud jsou rozinky starší, cukry v nich obsažené krystalizují. Krystalizací se však nemění jejich nutriční hodnota. Krystalky se dají rozpustit ponořením rozinek do jakékoliv tekutiny (horká voda, mléko, alkohol, ovocná šťáva).
Nutriční hodnoty / 100 g |
|
Energetická hodnota: |
1264 kJ / 302 kcal |
Tuky: |
0,5 g |
z toho nasycených: |
0,1 g |
Sacharidy: |
79 g |
z toho cukry: |
59,2 g |
Bílkoviny: |
3,4 g |
Sůl: |
0,01 g |
Výrobce:
- CALBUCO, s.r.o. Varšavská 715/36, Praha,
- IČO: 04084357
- DIČ: CZ04084357