Malotira/Hojník horský nebo také Krétský horský čaj 55g

Kód: 6968
119 Kč
Momentálně nedostupné
Položka byla vyprodána…

Sušená směs na přípravu chutného, teplého nápoje. Ručně sbírané, řezané části větviček s nerozvinutými poupaty.

Produkt nejvyšší kvality!

Detailní informace

Detailní popis produktu

Malotira se tradičně používá jako čaj nebo dochucovadlo středomořských pokrmů. Na Krétě je pravidelné pití odvaru z malotiry národním rituálem. 

Příprava: 5-6 částí větviček zalít 200-250ml vroucí vody, přiklopené nechat cca 10 minut louhovat, scedit a podávat teplé.

Velice lahodnou chuť získáte oslazením nápoje 1 lžičkou kvalitního květového medu.

Doporučené dávkování: 0,5l až 1,5l nápoje denně, nelze se předávkovat

Popis: Sideritis syriaca, krétský horský čaj, nebo též malotira, je výjimečná varianta středomořské prospěšné byliny Hojník lékařský. Roste endemicky v horách ostrova Kréta. V létě kvete malými žlutými květy, a její výskyt se dramaticky snižuje nekontrolovaným divokým sběrem, který je zakázán zákonem. Za vše může její pověst "zázračné byliny, která jinde neroste".  

Využití Sideritisu je známé od nepaměti a písemně jej poprvé zmiňuje v prvním století řecký lékař, lékárník a botanik Pedanius Dioscorides, který je autorem pětidílného bylinného lékopisu  „De Materia Medica“. Informace a instrukce z této publikace jsou využívány již po více než 15 století.

Malotira byla ceněna mezi antickými vojáky. Její rodové jméno syriaca pochází z řeckého "železo" nejspíše proto, že se bylina přikládala na rány způsobené železnými zbraněmi. Vyznačuje se vysokým obsahem minerálů (zinku, hořčíku, sodíku, kobaltu, mědi a železa) a antioxidanty. 

Bohužel, podle nařízení EU 432/2012 není možné u jiných než farmaceutických, průmyslově vyrobených produktů, zveřejňovat obecně známé léčivé účinky přírodních produktů, ani léčebné účinky jednotlivých složek těchto produktů.

Proto ani my nemůžeme v souvislosti s nabídkou našeho konkrétního produktu uvádět jeho případné léčivé účinky. 

Těchto výjimečných vlastností se využívá v přírodní kosmetice, kde jsou složky extrahované z malotiry účinné proti projevům stárnutí pokožky nebo šednutí vlasů. Kosmetické využití má i jako ochrana před  UVA/UVB zářením.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzácné byliny z Kréty
Hmotnost: 0.06 kg
Objem: 55g
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: